PROFILE - Syrakos Painter

 
   
     

Newsletter

       
     
       
       
     
       
     
       

PROFILE

Χρήστος Συράκος. Ζωγράφος 
   

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΡΑΚΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. 
 
Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής. Οι συνθέσεις του είναι κυρίως νησιώτικα τοπία, που αποδίδει με ζεστά χρώματα και λεπτές τονικές διαβαθμίσεις. Η θεματολογία του περιλαμβάνει επίσης θαλασσογραφίες προσωπογραφίες και συνθέσεις. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε δεκατρείς ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές. 

1. Γκαλλερί Κύκλος Θεσ/νίκη 1977.
2. Εκθετήριο κεραμικής Μαρούσι Αθήνα 1979.
3. Καλλιτεχνικό εντευκτήριο Βόλου 1980.
4. Αίθουσα Τέχνης Τρίγωνο Αθήνα 1980.
5. Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Πλάκα Αθήνα 1982.
6. Αίθουσα Κεραμικής Παλλήνης (ΤΣΕΒΑ) 1984.
7. Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός Αθήνα 1986.
8. Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου 1984.
9. Art Gallery Annitas New York 1987.
10. Ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ Αθήνα 1988.
11. Αίθουσα Τέχνης Ρόδος 1992.
12. Δημοτική Πινακοθήκη Μύκονος 2003.
13. Αίθουσα ΑΚΤΑΙΟΝ Μαντράκι Ρόδος 2007

Για τη δουλειά του έχουν γράψει οι: Β. Κουντουρίδης, Α. Κουρτικάκης, Κ. Γιαννακός, Π. Αθηναίος. Επίσης η δουλειά του προβλήθηκε από την Τηλεόραση και το ραδιόφωνο της Αθήνας και της Ρόδου και ιδιαίτερα από το κανάλι Ίριδα το έτος 2007.Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. επίσης αναφέρεται στον Δ’ τόμο του εκδ. Οίκου «Μέλισσα», «¨Ελληνες Ζωγράφοι» το έτος 2000.  

 

ΚΡΗΤΙΚΕΣ

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟΤΗΤΑ

O Χρήστος Συράκος είναι ένας από τους λίγους νέους ζωγράφους που αφιερώθηκε με αποστολικό πάθος στη ζωγραφική. 
Γεννημένος στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται άρχισε να ασχολείται από μικρός μελετώντας την τέχνη, αξιοποιώντας το ταλέντο του στη ζωγραφική. Αργότερα μαθήτευσε κοντά σε γνωστούς δασκάλους πάνω στην τέχνη, ασχολήθηκε με το θέατρο και έκανε πολλά επιμορφωτικά ταξίδια στο εξωτερικό μελετώντας τα έργα μεγάλων ζωγράφων. 
Μέχρι σήμερα παρουσίασε ζωγραφική του δουλειά σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπου το έργο του διακρίθηκε. 
Ο θεματολογικός του κύκλος πλούσιος σε στοιχεία, τοπία, συνθέσεις. Θαλασσογραφίες, λουλούδια, προσωπογραφίες και νεκρές φύσεις συγκροτούν τα θέματά του. Ο ζωγράφος προικισμένος με μια πολυπλευρότητα θεματολογική και μια ξεχωριστή διορατικότητα διερευνά την ομορφιά της φύσης και της ανθρώπινης ύπαρξης και απ’ αυτήν την ατελείωτη αναζήτηση αντλεί τα θέματά του, που τα συγκροτεί με μια μεστή καλλιτεχνική ωριμότητα.
Το έργο του Συράκου είναι ρωμαλέο στο σχέδιο, γεμάτο ομορφιά, ποίηση και ευαισθησία.
Η αρχιτεκτονική συγκρότηση των θεμάτων, η πλαστικότητα των όγκων, οι χρωματικές ενότητες με στοιχεία ιμπρεσιονισμού και αισθητική συνθετικότητα, δίνουν την πολλαπλή διάσταση του ζωγράφου και από άποψη καλλιτεχνικής ωριμότητας.
Οι προσωπογραφίες του έχουν ένα έντονο ψυχισμό, εσωτερικότητα και καλλιτεχνική δύναμη στο σχέδιο και το χρώμα.
Στις συνθέσεις, στα τοπία, στις νεκρές φύσεις, στις θαλασσογραφίες και άλλα θέματά του ο καλλιτέχνης με μια αναμφισβήτητη ειλικρίνεια και ωριμότητα με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των υλικών, συγκροτεί τα θέματά του δίνοντας ένα αποτέλεσμα έντονου αισθησιασμού και καλλιτεχνικής ωριμότητας και αναζήτησης.
Η σημερινη δουλειά του Χ. Συράκου μας υπόσχεται πολλά στο μέλλον.
 
Αντώνης Κουρτικάκης, Ιστορικός Τέχνης.

 

Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΥΡΑΚΟΥ

Ο Χρήστος Συράκος, ένας νέος ζωγράφος και διακοσμητής, δεν είναι πολλά χρόνια που ασχολείται με τη ζωγραφική κι’ όμως απ’ τους πίνακές του πολλά θα είχαν να διδαχθούν αρκετοί παλιότεροι συνάδελφοί του. Γιατί έχει το χάρισμα να βλέπει σωστά και ακόμη να κατέχει μια χρωματική ευαισθησία, που θαυμάσια εκμεταλλεύεται στους πίνακές του. 
Τα θέματά του τοπία, νεκρές φύσεις, λουλούδια και πορτραίτα, εργασμένα με λάδι ή παστέλ, είναι αψευδείς μάρτυτρες του πηγαίου ταλέντου του και των ικανοτήτων του με την ωραία θεματική οργάνωση των πινάκων του. 
Στα λουλούδια και τις νεκρές φύσεις η αρχιτεκτονική δομή του πίνακα είναι με περίσσεια χάρη δοσμένη. Χρωματικά αποφεύγει τις έντονες αντιπαραθέσεις και εναρμονίζει το σύνολο σε ήπιες κλιμακώσεις, που προσεγγίζουν την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και συγκινούν τον απλό θεατή, ο οποίος δεν προβληματίζεται μπροστά στους πίνακες του Συράκου και ο οποίος δεν θέλει να ασχολείται με ακατάληπτες εικαστικές αναζητήσεις, που δεν προσφέρουν μια άμεση νοητική και ψυχική συγκίνηση. 
Τα τοπία του έχουν συνήθως μια ηρεμία με τους σωστούς τόνους και ημιτόνια κι’ είναι τοποθετημένα στην ώρα μ’ένα ζεστό και καθαρό φως. Στα θαλασσινά του τοπία χαίρεσαι τη διαφάνεια του υγρού στοιχείου με τους ωραίους αντικατοπτρισμούς των βράχων και πλεούμενων στο ήρεμο νερό. 
Ο Συράκος κατέχει τη τεχνική των υλικών του (παστέλ και λάδι) γι’ αυτό και μπορεί αβίαστα να οργανώσει με μια σωστή θεματική διάταξη ωραίους πίνακες, που η εμπρεσιονιστική τους έκφραση γίνεται αποδεκτή και καταληπτή κι από τον πιο δύσκολο θεατή.
 
Βάσος Α. Κουντουρίδης
 
Πρόεδρος Τεχνοκριτών Εικαστικών Τεχνών
 
Οκτώβριος 1984

 

 

 
                     
   Τηλέφωνο επικοινωνίας    6979689290  
  Twitter   Facebook     Επικοινωνία με τον ζωγράφο Δείτε εργασία μας Βιογραφικό